Facebook
Elérhetőség

Kupecz Gumiszerviz Barcs
Tel.:82/461-830
Fax.:82/461-830
Mobil.:30/398-3440
E-mail.: info@kupeczgumi.hu
Céginformáció:
Név: Kupecz Gumiszerviz Kft.
Székhely: 7570 Barcs, Bajcsy Zsilinszky u. 129.
Adószám: 23925643-2-14
Cj. szám: 14-09-312584
Nyilvántartó Cégbíróság: Kaposvári Törvényszék Cégbírósága

A gumiabroncs futófelülete kopásának ellenőrzése

A gumiabroncs futófelülete kopásának ellenőrzése

Mivel a gépkocsinak csupán ez a része érintkezik a talajjal, a gumiabroncsok futófelületének mélysége nagyon fontos a gépkocsi biztonsága szempontjából. Emellett a gumiabroncs állapotát is jelzi. A kopott futófelület növeli a gumiabroncs esetleges meghibásodását, a vízen való felúszás kockázatát és csökkenti a teljesítményt téli időben. Télen a kopott futófelület súlyos mértékben csökkenti az úttartást és az irányíthatóságot. A jogszabályban előírt mélység be nem tartásáért bírság jár.

1. lépés: Hozzáférés a gumiabroncs futófelületéhez

A futófelület mélysége ellenőrzésének első lépéseként jól hozzá kell férni az elülső kerekekhez.
– Parkoljon le egy vízszintes és sík területen.
– Rögzítse a gépkocsit a kézifékkel (automata váltó esetén) vagy az első sebességfokozattal (kézi váltó esetén).
– Ezt követően forgassa el 45º -kal a kormánykereket jobbra vagy balra, hogy szabadon látható legyen az a gumiabroncs, amellyel kezdeni szeretné a vizsgálatot.
A hátsó kerekek esetében ez már kicsit nehezebb, de remélhetőleg itt is ésszerűen szabadon hozzá tud férni az ellenőrizni kívánt futófelülethez.

2. lépés: A futófelület ellenőrzése

Most, hogy a jobb vagy bal elülső kerék futófelülete szabadon hozzáférhető, elkezdheti ellenőrizni a futófelület mélységét és a gumiabroncs állapotát. Ne hagyatkozzon becslésekre. Egy könnyen használható mélységmérővel könnyedén megmérheti a futófelület mélységét. Ezzel az egyszerű eszközzel nem nehéz megmérni a futófelület mélységét és csak néhány percig tart.

A futófelület minimális mélysége 1,6 mm annak középső háromnegyedén a gumiabroncs teljes kerületén. Mindig több helyen ellenőrizze a futófelület mélységét. A gumiabroncsok barázdáiban kopásjelzők vannak elhelyezve. Ha a futófelület a kopásjelzőkkel azonos szintre kopik, a gumiabroncs elérte a jogszabályi határt, és ki kell cserélni.